Ergotherapiecentrum voor mensen met Parkinson

Ergotherapie Bergen op zoom

De ziekte van Parkinson treft wereldwijd 1,5 miljoen mensen en veroorzaakt trillen en stijfheid van handen en armen. De ziekte is chronisch en progressief. Het is niet bekend wat de oorzaak is, maar er zijn verschillende risicofactoren vastgesteld, zoals leeftijd, geslacht en familiegeschiedenis van de ziekte van Parkinson. Om mensen met de ziekte van Parkinson te helpen dagelijkse taken gemakkelijker en veiliger uit te voeren, zijn er in Nederland centra voor ergotherapie, "berghala" genaamd, die gespecialiseerde programma's voor deze personen aanbieden. Deze bewoners verblijven in een thuisvoorziening waar een ergotherapeut alle activiteiten van het dagelijks leven (ADL's) verzorgt. Deze blog laat u nader kennismaken met deze tak van therapie, zodat u het belang ervan kunt begrijpen en hoe u of iemand die u kent er baat bij kan hebben.

Wat is ergotherapie?

Ergotherapie bestudeert hoe en waarom mensen dingen doen, inclusief hun omgeving, sociaal-economische status, cultuur en andere factoren. De ergotherapeut ontwerpt vervolgens een programma om iemand te helpen zijn of haar dagelijkse activiteiten uit te voeren, zoals aankleden, eten en hygiëne. Sommige ergotherapeuten helpen mensen ook hun interesses te verkennen en talenten te ontwikkelen. Dit wordt recreatietherapie genoemd.

Er zijn veel verschillende soorten ergotherapeuten. Zoals deze therapeut voor ergotherapie in Bergen op zoom. Ergotherapeuten die zich richten op mensen met de ziekte van Parkinson worden gespecialiseerde ergotherapeuten genoemd. Elke specialist heeft een specifieke opleiding en vaardigheden op zijn vakgebied. Sommigen hebben een aanvullende opleiding in de behandeling van mensen met dementie.

Wat doet ergotherapie voor mensen met de ziekte van Parkinson?

De primaire aandachtsgebieden van ergotherapie voor mensen met de ziekte van Parkinson zijn gezondheid en veiligheid, thuiszorg en samenleven. Met deze aandachtsgebieden als basis helpen ergotherapeuten mensen met de ziekte van Parkinson bij het uitvoeren van meer dagelijkse activiteiten, zoals eten, aankleden, douchen en toiletteren, hygiëne, mobiliteit en het beheren van de financiën. Dit kan het risico op vallen en letsel helpen verminderen. Het kan ook de kwaliteit van leven verbeteren door de onafhankelijkheid en het gevoel van eigenwaarde te bevorderen.

Hoe kan ergotherapie mensen met de ziekte van Parkinson helpen?

Omdat mensen met de ziekte van Parkinson vaak last hebben van tremor (die vallen kan veroorzaken), kunnen ergotherapeuten hulpmiddelen en technieken gebruiken om dit risico te verminderen. Therapeuten kunnen iemand met Parkinson bijvoorbeeld leren een verstelbare bedhek te gebruiken om veilig in bed te klimmen. Hulptechnologie kan ook dagelijkse taken gemakkelijker maken, vooral voor mensen met diabetes die weinig handfunctie hebben.