Het belang van een inspanningstest

Inspanningstest

Het doel van een inspanningstest is de reactie van het hart op een bepaald trainingsprotocol te bepalen. Er wordt dan een hartslaganalyse (HRM) uitgevoerd om de beat-by-beat respons te achterhalen. Het hart zal sneller gaan kloppen wanneer de persoon snel fietst (ook al is de werkelijke hartslag niet sterk verhoogd). Dit komt doordat de hartspier in omvang probeert toe te nemen om de spieren van meer zuurstof en brandstof te voorzien. Als er voldoende uitval is (tekort aan zuurstof en brandstof voor de spier), zal het cardiotrofe systeem falen.

Waarom een test met hartslag? Een hartslag van 160 spm is niet altijd een aanwijzing dat iemand niet fit is, maar wel dat er onvoldoende zuurstof naar het hart wordt toegevoerd. Het hart zal harder moeten werken en zal dus te lijden hebben onder een tekort aan zuurstof en brandstof. Daarom zal zo’n persoon harder moeten werken om een hoog niveau van aëroob vermogen te behouden. Daarom is het niet alleen belangrijk te begrijpen dat een persoon fit is, maar ook dat van hem of haar of van een coach een bepaald niveau van training wordt vereist.

De feedbackgegevens van een inspanningshartslag zullen de fitnesscoach of trainer dan de nodige feedback geven over het al dan niet verhogen van de aërobe intensiteit van een fietsprogramma. Er kan dan meer en betere informatie worden verkregen over de trainingstechnieken. Er zijn talrijke hulpmiddelen die kunnen worden gebruikt om de hartslag te berekenen. Enkele daarvan zijn: een downloadbaar softwareprogramma voor uwHP Rocket, persoonlijk door u ontworpen; hartslagmeter; Polar RS800m, hartslagmonitors; en HR-profiel.

De realiteit: hoe neutraliseert en stereotype test? Tests worden uitgevoerd om ervoor te zorgen dat de opleiding wordt uitgevoerd. Daarom wordt er gezegd: “no pain, no gain”. Wanneer het lichaam een bepaalde inspanningstaak of een trainingswaarde krijgt, zal het daarop reageren. Recreatie- en sporttrainers moeten niet vergeten dat het niet alleen de training is die het verschil maakt in iemands fitnessniveau, het lichaam ondergaat ook veranderingen ten opzichte van de uitgangswaarde.

Testaleseutraliseren:

a) Tijdstip van de trainingssessie: Het is belangrijk dat de training wordt gedaan. Het is nog belangrijker dat de duur van de test zodanig is dat het lichaam voldoende wordt “geneutraliseerd”. Een doeltreffende “vlakbank”-test met een duur van 60 seconden tot een 300 meter tijd van maximaal 9 minuten (inclusief pauzes) zal een superieure methode zijn dan de methode die een grote trainingsduur vereist, tot 3 uur.

b) Test uw cardio: Het is een feit dat dit een effectieve methode is om de effectiviteit van de training te bepalen. Een inspanningstest die 20 minuten tot 3 uur duurt, is beter dan de andere. Deze tijd zal het lichaam doorbrengen in het niet-werkende centrale zenuwstelsel, gevolgd door het werkende systeem. Het is dan natuurlijk aan u om de resultaten te begrijpen en te verbeteren.

Lees meer:

Vitaliteitscoach 

Leefstijlcoach Eindhoven