Het probleem overwinnen met psychotherapie

 

 

 

 

 

 

Psychotherapie UtrechtHelaas hebben de meeste mensen die psychotherapie ondergaan dit gedaan met reeds bestaande geestelijke gezondheidsproblemen. Dit is niet het geval bij de meeste mensen die psychotherapie ondergaan. Bovendien zijn mensen zonder psychische gezondheidsproblemen relatief meer dan welkom om psychotherapie te ondergaan en de hulp te krijgen die zij nodig hebben.

psycotherapie (meervoud psycho [letterlijk “met-het-leven-zonder-psycho”) is een therapeutische benadering die identiek is aan de gewone praattherapie of algemene gesprekstherapie. Het zou ongepast zijn om dergelijke psychotherapie psychotherapie door psychotherapie te noemen. De nadruk van de psychotherapie heeft de neiging door te werken in de gesprekken tussen de therapeut en de cliënt. De deskundige over de oorsprong en ontwikkeling van het probleem krijgt de luisteraar zover dat hij zich een aantal elementen van het probleem realiseert. De cliënt heeft de neiging het te begrijpen. Degenen die zich niet bewust zijn van de oorsprong en de ontwikkeling van het probleem kunnen zich bewust zijn van sommige diepere elementen van het probleem, maar ze weten nog steeds niet wat de oorzaak is. Soms is het de kennis en het begrip die een persoon niet heeft dat het enige element is dat hem tegenhoudt om zijn probleem te overwinnen. Dit is wat een psychotherapeut tot een nuttige rol maakt in het leven van een persoon die lijdt aan geestelijke gezondheidsproblemen.

Een psychotherapeut helpt de cliënt door middel van een gesprek tot de kern van zijn probleem te komen. Theotherapie wordt gegeven wanneer het nodig is. Het is geen verbale therapie, maar een methode om te stoppen, te luisteren, zich open te stellen en plannen te maken om het probleem aan te pakken. De twaalf stappen van de Anonieme Alcoholisten, in herinnering en toewijding aan de God van de patiënt helpt de alcoholist om zich open te stellen voor God. We moeten in staat zijn om onszelf te geduldigen tijdens een sessie om goed gedisciplineerd te kunnen ingaan op het verzoek van een cliënt om deel te nemen aan een andere twaalf stappen bijeenkomst.

Psychotherapie is een methode om de cliënt te onderzoeken om uit te vinden wat het probleem is. Het komt voort uit een twaalf-stappen aanpak. Ten eerste moeten mensen gezien worden. Ze moeten niet geobserveerd worden om de onderliggende oorzaak te vinden van wat er aan de hand is als het gaat om het te lijf gaan van een langdurig probleem. Nadat zij gezien zijn, of liefst lichamelijk, moeten zij begrijpen wie het probleem is. Met andere woorden, zij moeten het probleem vaststellen. Soms kan de oplossing worden gewijzigd en hopelijk zullen zij, bij hun eigen realisatie, de hoofdoorzaak ontdekken van wat het probleem in de eerste plaats heeft veroorzaakt. Zodra dit is vastgesteld, dan, en alleen dan, kunnen strategieën om het probleem te overwinnen worden toegepast.

Psychotherapie is een op telefonische confrontatie gebaseerde methode. Als persoon zal men het probleem aanpakken en door zijn probleem heen geholpen worden. Met andere woorden, bij een individu kan een hele persoonsbenadering worden toegepast. Het individu heeft niet alleen zijn eigen probleem, maar is ook de enige die nog niet over de juiste copingvaardigheden beschikt om ermee om te gaan terwijl er een probleem of ernstige moeilijkheid in zijn leven speelt. De remedie is dat het probleem wordt opgelost. Het probleem is mededogen van de professional. De professional neemt dan de juiste stappen om te helpen, wat vaak leidt tot Verlossen, Oplossen, en Transformeren. Het is belangrijk om te onthouden dat een conflict, bijvoorbeeld met een echtgenoot of partner, geen probleem is, maar eigenlijk een ander probleem is en dat deze persoon er ook bij hoort.

Wanneer de persoon met de complexe kwestie uit het conflict wordt bevrijd, is het probleem niet langer een probleem. Nu dit probleem is opgelost, kan de persoon het voorleggen aan een van zijn collega’s. De hulp van de collega kan de bestaande methoden voor het herformuleren van het probleem ten opzichte van de nieuwe aanpak plannen. Een voorbeeld hiervan is de persoon die in één sessie met een psycholoog hulp krijgt bij het probleem van het roken. De patiënt wordt aangeraden enkele ontspanningsmethoden te volgen, zoals het luisteren naar muziek, of het eten van een smoothie, wanneer roken het grootste probleem is, of wanneer de patiënt erg gestrest is. Vaak wanneer succes wordt geboekt, kunnen schijnbaar luchtdichte methoden worden toegepast, om te voorkomen dat rokende cliënten weer gaan roken.

lees meer: