Kinderen en angst

Ouderbegeleiding

 

 

 

 

Soms is de behandeling moeilijker of moeten er medicijnen en andere, vaak ongewenste, ingrepen worden gebruikt.

Soms kunnen ouders genoeg verbeteren, maar voldoen ze nog steeds niet aan hun nieuwe centrale verlangen. Het kind kan ook hulp nodig hebben om van school te veranderen en/of van andere drugs af te komen, hoewel dit niet voor iedereen geldt.

In wezen worden de ouders, vrienden en broers en zussen aangemoedigd om de deal te verzegelen. De therapeuten zijn het belangrijkste onderdeel. Zij zijn de belangrijkste ondersteuners, de steun van het kind en het gezin. Hun werk bestaat erin de mensen te helpen hun zenuwstelsel te verbeteren door de redenen te achterhalen waarom de angstige gedachten en problemen door hun systeem stromen. Dit kan hen helpen zich bewust te worden van hun probleem. Het kan hen ook helpen nieuwe vaardigheden te leren.

We zijn allemaal maar mensen en we hebben allemaal verschillende problemen. En er zijn veel verschillende redenen waarom we angstig zijn of ons zorgen maken en zelfs stoppen met ademen.

Het is niet altijd gemakkelijk om de therapie te krijgen die we nodig hebben, of om die te krijgen wanneer we die nodig hebben. Dit betekent niet dat we ‘slecht’ zijn en dat we ons zo moeten laten voelen. Vaak helpen ze mensen die ook onzeker of angstig zijn. Maar het is anders wanneer wij in de sessies zitten en het is eenvoudiger om ons niveau van comfort met de reacties en handelingen van onze kinderen te verbeteren.

Ouders die geen opgeleide psychologen zijn, krijgen hier één kans per of meer op. Veel ouders vinden de stress en ongerustheid te groot om aan te kunnen. Dit zijn ouders die misschien nooit veel kansen hebben gehad om therapie te volgen of om anderen te ontmoeten die soortgelijke dingen hebben meegemaakt. Deze ouders kunnen merken dat de stemmingswisselingen en gedragsproblemen van hun kinderen obsessief beginnen te worden naarmate het kind meer en meer op hen reageert.

Sommige ouders reageren met woede en opstandigheid. Deze ouders vinden vaak hun eigen remedies voor de problemen van hun kinderen. Wat deze ouders niet begrijpen is dat wat zij hun kinderen aandoen meestal het probleem is dat de oorzaak is van de afschuwelijke gevoelens en reacties. Dus, als zij kinderen hebben die vijandig en ongehoorzaam zijn, dan is dat omdat iemand anders in het gezin de oorzaak is.

Het is heel belangrijk dat de ouders verschillende therapieën anders doen als zij de wens en de motivatie hebben om voor angstige kinderen technieken te vinden om het gedrag van hun kinderen te verbeteren, om de kinderen zich meer op hun gemak te laten voelen en om hun kinderen te helpen op een meer congruente manier op de wereld te reageren.

De oude psychologen deden de dingen zoals ze deden omdat ze echt geloofden dat het hun kinderen zou helpen hun gedrag te veranderen en hen gelukkiger zou maken in hun relaties met andere mensen. Dat deed het niet. Als andere ‘Rwandafysiologische’ behandelingen werkten, consistent en blijvend, waarom kunnen opvoedingscursussen dan niet?

Dit lijkt misschien een paradox en het is er een die ik van een afstand ben gaan waarderen. Als opvoedkundige voor ouders en als ouderbegeleider gedurende 12 jaar, is het een beetje vreemd om erover te schrijven, maar toevallig was ik vroeger zo’n sterke gelover in deze programma’s en deed ik zelf veel van dezelfde technieken en het is iets waar ik het nu echt mee eens ben.

Waarom is dit interessant voor mij? Ik heb de laatste 2,5 jaar onderzoek gedaan naar ouderschap en hoe om te gaan met de problemen en moeilijkheden van mijn dochters. Ze zijn nu ouder: 20 en 21, allebei met kinderen jonger dan zij. Ze hebben zelf ook problemen gehad: met name over school en het sociale leven. Ik houd me al heel lang met dit probleem bezig en zie nog steeds geen goede oplossingen voor de lange termijn. Ik ben een van die ouders die denken “er moet een manier zijn om dit te doen, er moet een manier zijn om deze cyclus te doorbreken en alles en iedereen te veranderen”.

Enkele weken geleden op de jaarvergadering werd het probleem erkend en werden enkele mogelijke manieren voorgesteld die zouden kunnen worden uitgeprobeerd:

“Twee fosfers zitten bijna elke dag aan de eettafel. De ene is de ouder, de andere, het kind. De ouder vraagt het kind of het tijd is voor het avondeten. Als het kind nee zegt, doorloopt de ouder het ritueel van dat vragen: “Nou, wat het ook is, doe het gewoon”.

lees meer: