Moderne therapie: een effectieve behandeling voor pijn

Shockwave therapie

 

Tegenwoordig leven mensen en hun huisdieren met meer pijn dan ooit tevoren. Uit onderzoek blijkt zelfs dat het aantal mensen in de Verenigde Staten dat chronische pijn heeft de komende drie decennia naar verwachting met maar liefst 50% zal toenemen. De oorzaken van pijn verschillen van persoon tot persoon, maar een aantal factoren heeft bijgedragen aan deze toename van chronische pijn. Zo is gebleken dat de levenslange blootstelling van volwassenen aan chemische stoffen het risico op chronische pijn verdubbelt. Ook de blootstelling van huisdieren aan bepaalde chemische stoffen in hun omgeving is in verband gebracht met een toename van chronische pijn bij andere dieren en mensen. Om te begrijpen hoe deze factoren kunnen bijdragen aan de pijn van uw huisdier, is het belangrijk te kijken naar andere manieren waarop huisdieren kunnen omgaan met ongemak dan pil na pil na pil. Regelmatige bezoeken aan de dierenarts zijn ongetwijfeld nuttig om mogelijke gezondheidsproblemen in een vroeg stadium vast te stellen. Echter, afhankelijk van het type behandeling dat nodig is voor hen kan ook kostbaar zijn voor u en uw portemonnee. Gelukkig is er een ander alternatief dat weinig of geen geld vooraf vereist, maar op de lange termijn besparingen kan opleveren: virtual reality (VR).

Wat is Virtual Reality Therapie?

VR is een simulatie van de echte wereld gemaakt met behulp van computertechnologie. In de diergeneeskunde is het meest voorkomende type VR het zogenaamde "whole body" systeem. In dit type systeem wordt het huisdier uitgerust met sensoren die de vitale functies van het dier controleren. Een externe computer wordt dan gebruikt om een levensechte virtuele wereld te genereren, die wordt gekoppeld aan het lichaam van het huisdier. De computer is geprogrammeerd om in real time te reageren op de bewegingen van het huisdier, waardoor de handelingen van het huisdier in de virtuele wereld worden nagebootst.

VR wordt gebruikt om verschillende omgevingen te simuleren. Deze omvatten een onderzoekskamer, een kantoor waar het huisdier een afspraak heeft, een ziekenhuiskamer, en zelfs een thuisomgeving zoals een woonkamer, keuken of tuin. VR wordt gebruikt om mensen en hun huisdieren te helpen bij het omgaan met pijn. Een shockwave therapie ook een goede alternatieve effectieve behandeling tegen pijn, en wordt soms ook samen gebruikt.

Hoe werkt Virtual Reality Therapie?

Terwijl het huisdier in real time beweegt, genereert de computer een virtuele wereld die in kaart wordt gebracht op het lichaam van het huisdier. De computer is geprogrammeerd om in real time te reageren op de bewegingen van het huisdier, waardoor de acties van het huisdier in de virtuele wereld worden nagebootst.

VR kan worden gebruikt om mensen met pijn te helpen hun aandoening te beheersen of om aandoeningen te behandelen die zowel mensen als dieren treffen, zoals artritis en gewrichtspijn. VR kan ook worden gebruikt om huisdieren te helpen hun pijn te beheersen of hun mobiliteit na een operatie te verbeteren. De shockwave therapie is een effectieve behandeling tegen pijn.

Voordelen van VR therapie:

  • VR-therapie is niet-invasief; daarom geeft het geen risico op bijwerkingen.
  • Het is effectief bij de behandeling van pijn, angst en depressie.
  • Het kan gebruikt worden in combinatie met andere therapieën en medicijnen.

Conclusie

VR is een opwindende nieuwe behandelingsoptie die veel mogelijkheden biedt voor pijnbestrijding en verbetering van de mobiliteit. Het is potentieel goedkoper en minder invasief dan andere behandelingen, terwijl het toch dezelfde voordelen biedt. Het is echter belangrijk op te merken dat het onderzoek zich nog in een vroeg stadium bevindt en dat we nog niet volledig begrijpen hoe VR werkt. Virtual Reality therapie is een groeiend onderzoeks- en behandelingsgebied. Er zijn een paar verschillende soorten VR-therapie, maar de meeste werken met een computer die een realistische virtuele omgeving projecteert die reageert op de bewegingen van de behandelde persoon of het behandelde dier in de virtuele omgeving.