Stressbeheer

Chronische stress verminderen

 

 

 

 

Stressmanagement is erop gericht het lichaam en de geest te laten omgaan met een ernstige vraag, of die nu fysiek of mentaal is. Wanneer de stressniveaus te hoog zijn, kan het lichaam in de “vecht of vlucht” modus gaan om de spanning te doen verdwijnen. Er wordt voortdurend adrenaline uitgepompt, wat pijnen in het lichaam veroorzaakt en de adrenalineverslaving begint. Dit is een tijdelijke toestand, het lichaam moet met nieuwe oplossingen komen om het lichaam weer volledig in balans te krijgen zodra de stress is afgehandeld.

Te veel chronische stress is echter schadelijk voor het lichaam, en de gevolgen ervan kunnen fataal zijn bij bijvoorbeeld een lage bloedsuikerspiegel, een hoog diabetesgehalte, een hoog cholesterolgehalte, hartziekten, maagzweren of astma. Stress maakt deel uit van het dagelijkse leven, maar er moet effectief mee worden omgegaan, anders worden we het slachtoffer van stress.

Pinda’s zijn een bron van proteïnen, bevatten pigmenten en agemaanstof die het lichaam helpen om stress te bestrijden. Geloof het of niet, maar er is een kleine groep mediterende boeddhistische monniken, de Vipassana monniken genaamd, die ooit zaadjes plantten, en ze dan één voor één in de grond stopten, totdat 99 zaadjes allemaal geplant waren; ze gaven dan water, wiedden en wat er verder nog nodig was om ze te laten groeien met zaad. Het was een kans voor alle monniken om gedurende enkele maanden geestelijk te groeien. Het probeert ons enkele spirituele waarheden te vertellen.

Lichamelijke pijn is een van de meest voorkomende neveneffecten van stress. Sommige mensen hebben last van stressreductie-oefeningen. Dergelijke oefeningen beginnen met eenvoudig rekken en strekken en gaan dan geleidelijk over tot verlaging van de hartslag en ademhaling en ontspanning. Het is een proces dat helpt de spanning in het lichaam te verminderen en een rustiger toestand te bereiken die door de geest wordt beheerst. Regelmatige oefening in deze toestand is van vitaal belang, want het hart staat altijd onder spanning, omdat het bloed door het lichaam pompt. Zodra we beginnen te ontspannen en ons hart te laten zakken, verbetert de circulatie in het lichaam, waardoor spanning en bloedcirculatie verminderen. Hoe meer ontspannen ons lichaam is, hoe minder vatbaar we worden voor ziekte. Regelmatige lichaamsbeweging in deze toestand is ook een middel tot ontspanning.

Reflexologie en andere vormen van sporttraining proberen ook het lichaam in deze ontspannen toestand te oefenen, waardoor de spieren sterker worden en de geest rustiger wordt. Daarbij kan gebruik worden gemaakt van professionele apparatuur zoals een gymnastiekbal of een spierstimulator, massage of hypnose. In mijn klinisch werk kijk ik, behalve naar spiermassage, die resulteert in ontspanning, naar gebieden waar spanning leidt tot verschillende ziekten, zoals spierspanning, hartaanvallen en allergieën en probeer ik te achterhalen welke huidige en vroegere stressvolle gebeurtenissen in het lichaam van de persoon aanwezig zijn. Bij de meeste mensen blijft een door jarenlange ervaring gevormd geloofssysteem, zoals vliegangst, in huidige gespannen situaties toch bestaan. Het is moeilijk zo niet onmogelijk om een overtuigingssysteem met hypnose te veranderen, maar het is wel mogelijk om dat overtuigingssysteem te herprogrammeren.

Kunst kan helpen om de geest te ontspannen. Dit idee is afkomstig van de oude Chinezen, bijvoorbeeld de praktijk van het schilderen, waarbij de mentale en artistieke krachten in het beeld moeten worden gebracht, om vervolgens de verlangens en creativiteit door het penseel te laten stijgen. Een van de manieren om dit te laten werken is het gebruik van kleur en woorden en beelden die rustiger betekenissen hebben samen met getallen en mechanisch gerangschikt in onze geest. Meer dan negentig procent van het afremmen van de opgebouwde stress kan worden verminderd door de geest tot rust te brengen door een ontspannen plan te volgen van wat er die dag gedaan moet worden en wat er klaar ligt om te doen, waarbij de rest op de juiste plaats ligt, die gevisualiseerd wordt, dat is aangeleerd, in trance-achtige situaties. Als je het bijvoorbeeld zo druk hebt met van vergadering naar vergadering, van vergadering naar vergadering te rennen, dat er niets is dat je zal helpen om te ontspannen, wel, dan doe je dat natuurlijk niet. Je kunt het in je agenda zetten en jezelf hier en daar wat adempauze gunnen.

Eerlijk gezegd zullen alle bovenstaande maatregelen, indien uitgevoerd, u verlichting van stress geven. Ze zullen het lichaam helpen om te herstellen van stress. Ze kunnen u niet helpen om u beter te voelen, of om ziektes als gevolg van stress te verlichten. De effecten op het lichaam zijn vrij gering, en het is belangrijk dat u een bepaalde techniek volgt die u helpt om met stress om te gaan. Hypnose, meditatie en mentale ontspanningstechnieken helpen zeker bij het omgaan met stress, maar ze geven geen remedies tegen stress. Resistente stress is eigenlijk een normale staat van zijn, opgesloten in je eigen lichaam en geest.

In dit artikel heb ik het gehad over enkele van de aandoeningen die door stress worden beïnvloed en de manieren waarop u dergelijke symptomen kunt verlichten. Stress kan worden veroorzaakt door de stress van de interactie met een eerlijk absorberen en zich bloot te stellen aan een ongemakkelijke situatie die men niet zelf in de hand heeft. Om deze situatie op te lossen moet je vaak veranderen.

lees meer: