Yoga – een spirituele reis

 

 

 

Yoga Ede

 

 

onze relatie met ons lichaam en onszelf in de war schopt en zich afvraagt waarom het er zo vaak op lijkt dat we nog steeds in oorlog zijn met onszelf en ons lichaam.

Yoga blijft een mysterie voor modern wetenschappelijk onderzoek, maar Yoga is een geweldige spirituele praktijk voor gezondheid, welzijn en spirituele groei. Yoga wordt al meer dan 5000 jaar door de mensheid beoefend. Het is een natuurlijk onderdeel van het menselijk bestaan, op dezelfde manier als roken of eten ons in staat stelt in de wereld te functioneren.

Yoga is een holistisch systeem om de fysieke, emotionele, psychologische en spirituele delen van ons wezen met elkaar te verbinden. Yoga gaat over afstemmen – verankeren op onze diepste ziel – verbinding met een universeel energiesysteem. Yoga gaat over het ondersteunen van de echte verborgen waarheden van ons diepste wezen, diep verborgen onder het geroddel en de oppervlaktevertoning van onszelf.

Is het moeilijk te doorgronden dat yoga een soort compleet systeem is, of een systeem op zich?

Kun je het in verband brengen met het perfecte evenwicht, de perfecte asymmetrische niveaus van groei en genezing in een cyclus van streven, uitdaging, groei en dan genezing en het gebruik van alles wat we van die ervaring leren om verder te gaan lang nadat de les voorbij is. Zodat we op natuurlijke wijze weer met nieuwe vitaliteit en kracht ontwaken in een proces en een gewoonte van voortdurende vernieuwing en verjonging?

Yoga is het begin van de reis naar vernieuwing, het begin van je reis en de bron van je verandering. Yoga is de perfecte manier om je te verbinden met jezelf en het universum. Yoga is een manier om al je diepste verlangens uit te breiden en te manifesteren. Yoga is de bron van verandering, de weg naar grote rijkdom en de weg naar onsterfelijkheid. Yoga werd al lang voor het begin van de beschaving bedacht en in het leven geroepen. – Gandhi

Er zijn geen geheimen en er zijn geen geheimen. We delen ze vrijelijk met elkaar, zodat we allemaal goed kunnen leren leven.

Verbinden betekent samenkomen.

Samenkomen betekent samen voelen.

Je samen voelen betekent bij elkaar horen.

Bij elkaar horen betekent van anderen houden en van jezelf houden.

Van jezelf houden betekent dat je dat deel van jezelf vindt dat jou uniek maakt – die onsteking die het lichaam en de geest tot rust brengt.

Er zijn acht stappen in yoga die asana’s worden genoemd, en het zijn als het ware tentamenten waarin de verschillende lichaamsdelen in verschillende houdingen bij elkaar worden gebracht. Yoga is ontstaan in India, in die tijd was er slechts één cultuur en één religie. Yoga werd geïntegreerd in alle culturen en religies over de hele wereld. Binnen de yogacultuur zijn er veel verschillende Yogaasanas. Yogaasana’s worden traditioneel beschouwd als een lange reeks asana’s, die elk de beoefenaar de gelegenheid geven om de Kunst van Yoga op een bepaalde asana te beoefenen. De Yogaasana’s zijn er in verschillende houdingen, zoals de lotushouding, of de Created houding, en er zijn vele vormen waarin de houding kan bewegen.

Yoga in het Westen kan worden omschreven als een verbintenis tot een gezonde levensstijl, een houding die zelfbeheersing, concentratie, eerlijkheid, mededogen en integriteit bevordert. De wortels van Yoga liggen in een spirituele, fysieke en dieetdiscipline die zijn oorsprong vindt in de archaïsche beschaving van India. Er is niet één manier om Yoga te beoefenen, maar er is een Yogaleraar die vaardig genoeg is, die de student onderwijst terwijl hij of zij door zijn of haar beoefening gaat.

Yoga is een verbintenis tot zelfbeheersing.

Yoga is een verbintenis om lichaamsbeweging in evenwicht te brengen met bemiddeling.

Yoga vereist dat je kalm, beheerst, geduldig, ontspannen en rustig bent.

Yoga vereist dat je stil bent – meditatie vereist een grote verandering in de geest. Meditatie vereist het loslaten van alle gedachten van het lichaam, de geest en de geestelijke wereld.

Yoga gaat over identiteit – of het nu innerlijk, fysiek, mentaal of spiritueel is.

Yoga is een oefening in zelfbeheersing.

Yoga is een prachtig evenwicht tussen ademhaling en meditatie.

Yoga ontwikkelt zelfvertrouwen.

Yoga veranderde de manier waarop Yoga al duizenden jaren werd beoefend. Yoga is het oorspronkelijke systeem van gezondheidszorg. Yoga is onze persoonlijke tijd met de Schepper. Het is de bedoeling dat we ons bewustzijn verruimen en dan naar de Schepper, onszelf vervullend met zelfbeheersing. Yoga ontleent zijn vorm aan het oude fysiologische systeem, het bevat fundamentele elementen die duizenden jaren hebben overleefd en Yoga is een programma dat tijdloos is. Yoga is ontstaan in India en met de komst van de Maya kalender, die wijzen naar 2012. Yoga is een levensstijl, een filosofie, een dieet, een religie – het begint allemaal in India. Lichaamsgerichte Yoga ontwikkelt fysieke en emotionele genezing. Een van de grootste ontdekkingen van Yoga is het elimineren van stress en het wegnemen van pijn.

Yoga is een fysieke en een spirituele discipline.

Zelfs de Meester leerde zichzelf Yoga. Yoga is een oude set van herstel van ons oorspronkelijke lichaam.